Αν σας αρέσει το blog μου!!! --ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ!!!

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Ανεργία – φωτιά

Περισσότερη σκοτεινιά βλέπει στο τούνελ της ανεργίας το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, καθώς εκτιμά ότι θα ξεπε­ράσει...
το 20% μέσα στο 2012, φτάνοντας στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960, όταν το κύριο εξαγώγιμο «προϊόν» της Ελλά­δας ήταν μετανάστες στις φάμπρικες της Γερμανίας και στις στοές του Βελγίου. Συγκεκριμένα, με το τέλος της τουριστικής περιόδου, όταν χιλιάδες άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά, η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει τους 900.000.

Στη... ΔΕΘ τα χαμπέρια
Η ετήσια μελέτη του Ινστιτούτου για την ελληνι­κή οικονομία, η οποία θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ, εκτιμά ότι η επίσημη ανεργία θα αγγίξει το φθινό­πωρο το 18%, ενώ μέσα στο 2012 θα ξεπεράσει το 20%.

Επίσης, σύμφωνα με τους μελετητές, αν συνυπολογι­στεί και η ανεπίσημη ανεργία, το ποσοστό εκτινάσσεται στο 24%, το οποίο είχε παρατηρηθεί στην Ελλάδα το 1961, όταν χιλιά­δες Έλληνες αναγκάζονταν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, τον Κα­ναδά, τη Γερμανία και την Αυστραλία, για να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Το 1961 οι άνεργοι ανέρχονταν στους 864.000, σε σύνολο εργατικού δυναμικού 3.640.000 ατόμων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, η ανεργία και η μείωση των μισθών, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του μνημονίου, έχουν μει­ώσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών έως 8,9%.
Την ίδια στιγμή, η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων μειώνεται διαρκώς, καθώς υποχρεώνονται να εργάζονται με μι­σθούς πείνας και ανασφάλιστοι, γνωρίζοντας ότι χιλιάδες συμπο­λίτες τους παραμένουν άνεργοι.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μία στις τρεις εταιρείες θα μειώσει το προσωπικό της, μία στις δύο δεν θα δώ­σει καθόλου αυξήσεις μες στους επόμενους 12 μή­νες, ενώ μία στις πέντε θα μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων. Τον Μάιο του 2011, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 16,6%, έναντι 12% τον Μάιο του 2010 και 15,8% τον Απρίλιο του 2011, σύμ­φωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Οι άνεργοι ανά ηλικία
Όσον αφορά τους άνδρες, η ανεργία διαμορφώθη­κε στο 14,1%, από 13,1% τον Απρίλιο, ενώ στις γυναίκες διαμορφώθηκε στο 20%, από 19,6% έναν μήνα πριν. Τον Μά­ιο του 2010 η ανεργία στις γυναίκες ήταν 14,8%.

Στις ηλικίες 15 - 24 ετών, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 40,1%, από 43,1% τον Απρίλιο. Ωστόσο, ένα έτος πριν ήταν στο 32,5%. Στις ηλικίες 25 - 34 ετών η ανεργία ανήλθε στο 22% (από 15,8% πέρυσι) και στις ηλικίες 34 - 44 ετών διαμορφώθηκε στο 14,4%, από 12,7% τον Απρίλιο.

Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα
Κινητικότητα παρατηρείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος τις τελευταίες ημέρες σχε­τικά με το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα. Το επιτελείο του Παπακωνσταντίνου φαίνεται να υιοθετεί προτάσεις για περαιτέρω μείω­ση του ύψους των προστίμων, καθώς και για πιθανή αύξηση του αριθμού των δόσεων. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) έχει προτείνει περιορισμό των προστίμων σε ειδι­κές κατηγορίες αυθαιρέτων, όπως στην πρώ­τη κατοικία (μέχρι ορισμένα τετραγωνικά), καθώς και σε κτήρια τα οποία έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνο­τροφία κ.λπ.).

Το ΤΕΕ θεωρεί, επίσης, αναγκαία την αύ­ξηση του αριθμού των δόσεων, όπως αυτές καθορίζονται από το σχέδιο νόμου, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί, προκειμένου να «δελε­άσουν» τους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμά­των να ενταχθούν στη ρύθμιση. Εκπρόσωποι άλλων φορέων ζητούν γενική μείωση του σταθερού συντελεστή (15%) βάσει του οποί­ου θα υπολογίζονται τα πρόστιμα. Ωστόσο, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του ΥΠΕΚΑ, η συζήτηση «δεν έχει ακόμη φτάσει στα ποσοστά».

Η τελική ρύθμιση με τις όποιες αλλαγές θα τεθεί σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, την ερχόμενη Πέμπτη 25 Αυγού­στου. Αμέσως μετά θα εισαχθεί προς συζήτη­ση στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφι­στεί έως τα τέλη του μήνα.

Μείωση προστίμων
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το ειδικό πρόστιμο για τη «νομιμοποίηση» αυθαιρέτου υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τα τετρα­γωνικά του παράνομου κτίσματος επί την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνη­το (αν δεν υπάρχει, θα χρησιμοποιείται η ελά­χιστη της ευρύτερης περιοχής), επί 15% και επί τον συντελεστή που αντιστοιχεί στο είδος της παρανομίας.

Το πρόστιμο μειώνεται στο μισό αν το κτή­ριο είχε ανεγερθεί με νόμιμη άδεια, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε. Στο μισό μειώνε­ται και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία. Επί­σης, από την έναρξη ισχύος του νόμου, κα­ταβάλλεται εφάπαξ – εντός 24 μηνών για τις κατοικίες και εντός 36 μηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης –, με έκπτωση 20% ή τμημα­τικά σε 8 και 14 ισόποσες δόσεις αντίστοιχα, εκ των οποίων η πρώτη εντός 8 μηνών.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ εξετάζει πρό­ταση για αύξηση του αριθμού των δόσεων, προκειμένου να διευκολύνει όσους πολίτες υπαχθούν στη ρύθμιση. Με την αίτηση θα καταβάλλεται παράβολο ύψους 500 ευρώ για παράνομη κατασκευή / χρήση μέχρι 75 τ.μ. ή για κτήριο κύριας και μοναδικής κατοικίας μέχρι 120 τ.μ. Επίσης παράβολο 1.000 ευρώ για παράνομο κτήριο / χρήση μέχρι 1.000 τ.μ., καθώς και 2.000 ευρώ για παράνομο κτήριο / χρήση μεγαλύτερη των 1.000 τ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας