Αν σας αρέσει το blog μου!!! --ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ!!!

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Το μυστικό για τη νεολαία, στη ζύμη Τουλάχιστον


www.monoedo1.blogspot.com
 

Είναι αυτή η κυτταρική διάρκεια ζωής που μας κάνει να μεγαλώνουν (είτε μας αρέσει είτε όχι). Αλλά
αναπαραγωγικά κύτταρα, τα κύτταρα που πηγαίνουν στην παραγωγή νέα ζωή, έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής. Οι ερευνητές έχουν ψάξει για δεκαετίες να ανακαλύψουν τι έχει να κάνει με αυτά τα κύτταρα που κρατά τους νέους, ενώ άλλες την ηλικία των κυττάρων. Τώρα, ερευνητές από το ΜΙΤ ανακάλυψαν ένα γονίδιο στη ζύμη που ελέγχει τη διαδικασία γήρανσης. Ενώ η έρευνα έχει πολύ δρόμο να διανύσει πριν από οποιαδήποτε συγκρίσεις μπορούν να εξαχθούν με τον τρόπο που τα ανθρώπινα κύτταρα ηλικία, το κάνει να ρίξει φως στα θέματα της γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο στο σύνολό της.
Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, μια ομάδα βιολόγων έχουν εντοπίσει το γονίδιο NDT80 στη ζύμη (Saccharomyces cerevisiae), η οποία ελέγχει τη διαδικασία γήρανσης. Με την ενεργοποίηση του γονιδίου σε κύτταρα ζύμης παλιά οι ερευνητές ήταν σε θέση να διπλασιάσει την τυπική διάρκεια ζωής του κυττάρου (το οποίο είναι συνήθως περίπου 30 κυτταρικές διαιρέσεις).
Ηλικία που σχετίζονται αλλαγές στα κύτταρα ζύμης είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστούν. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν τη συσσώρευση επιπλέον κομμάτια του DNA, και η συσσώρευση των κυτταρικών πρωτεϊνών και ανωμαλίες στη nucleolus (μια ομάδα πρωτεϊνών και νουκλεϊνικών οξέων στο εσωτερικό του πυρήνα που παράγουν άλλες πρωτεΐνες στο κύτταρο). Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στην ηλικία κύτταρα ζύμης με ενεργό NDT80, μόνο οι αλλαγές στο nucleolus πήγε μακριά, ως αποτέλεσμα του κυττάρου είναι ανανεωμένοι. Σύμφωνα με ανώτερος συντάκτης της μελέτης Angelika Amon, αυτό δείχνει ότι Nucleolar αλλαγές είναι η κύρια δύναμη πίσω από τη διαδικασία της γήρανσης.
Αυτές οι πληροφορίες θα καθοδηγήσει τους ερευνητές σε περαιτέρω μελέτες της κυτταρικής γήρανσης. Το επόμενο βήμα θα είναι για τους ερευνητές να καθορίσουν κυτταρικούς μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την οδήγηση των αλλαγών στο nucleolus. Η πρωτεΐνη που παράγεται από το γονίδιο NDT80 είναι ένας παράγοντας μεταγραφής (ενεργοποιεί άλλα γονίδια). Έτσι, οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν ποια άλλα γονίδια που έχουν ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί από NDT80, παίζει ρόλο στην κυτταρική διαδικασία ανανέωσης.
Είναι ένα μεγάλο άλμα από τη μελέτη των ζυμών για να μελετηθεί ο άνθρωπος, έτσι ενώ η έρευνα είναι ελπιδοφόρα το επόμενο βήμα θα είναι να δούμε αν η έρευνα κρατά ψηλά στην απλή επίπεδη elegans είδη σκουλήκι Caenorhabditis. Οι ερευνητές μπορούν επίσης να ερευνήσει εάν το p63 γονίδιο στα ποντίκια έχει παρόμοιες ικανότητες με NDT80, η οποία θα είναι καλύτερος δείκτης της ικανότητας για να μεταφράσει την έρευνα σε ανθρώπους, επειδή οι άνθρωποι έχουν επίσης το γονίδιο p63.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας